Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Mihaela Nica Craciun
 
Pe FanArt sunt expuse
25 lucrari de
Mihaela Nica Craciun.
 
 

Auto-prezentare

"Nu pot sa aleg intre pictura si tapiserie"(interviu realizat de Gabriela Bidu)

....In 1973 am plecat la Geneva,unde eu am participat la "Bienala de Tapiserie"veche si moderna.Acolo o galerie i-a propus lui Eugen sa expuna pictura si grafica.Ni s-a propus sa ramanem in Elvetia,dar n-am acceptat.Aveam un copil,parinti si frate.Pe langa pictura,Eugen a facut si ilustratie de carte,iar eu tapiserie si litografie.Tapiseria a fost marea mea pasiune,dar nu pot sa aleg intre pictura si tapiserie.

Biografie

Pictor, grafician si tapiserist. Nascuta la Ploiesti, 19 noiembrie 1934. Absolventa a institutului Nicolae Grigorescu in 1958 sectia pictura. A debutat expozitional in acelasi an. In1961 devine membru al U.A.P.

Incepand cu 1958 ia parte la o serie de importante expozitii colective in tara(de pictura, grafica, bienale de tapiserie, expozitii regionale atat locale-bienala Andreescu-,cat si in strainatate -Italia,Austria, Elvetia-bienala de tapiserie din Geneva,Moldova,Franta-galerie des Arches).

Este integrata intr-o lunga serie de expozitii autohtone(Bucuresti, -saloanele de la W.T. Center-Sofitel ,galeria Art Point , la Tulcea,Barlad, Bacau,Falticeni,Suceava,Botosani,la saloanele Moldovei-Iasi si Chisinau.)

Prima sa expozitie de tapiserie este deschisa in 1968.

Ia parte la cea de-a saptea Bienala Internationala de Tapiserie veche si moderna din 1973 de la Geneva. Devine membru C.I.T.A.M. in 1974.

Expozitii

Expozitii personale:1966, Bucuresti; 1970, 1984 Bucuresti; aprilie 2000, Paris galeria Cheval de Sable; 2001 Centrul Cultural Roman; 2002 Caminul Artei ,etaj; 2003 Centrul Cultural al M.A.I.

2009 expozitie personala la Sala C.Brancusi- Parlamentul Romaniei

Mihaela Nica Craciun sau exactitatea admiratiei

Puterea artei Mihaelei Nica Craciun rezida in esenta, in acel straniu mecanism de codificare/decodificare tulburatoare, a unor experiente traite pe plan imaginar, spoliate de biografeme, des-tainuite de pe o realitate incerta, dar virtual posibila; daca exista totusi, un dialog semiotic stabil, fertilizator, cu "ochiul interior" al picturii sale, atunci acesta se incheaga intre limitele fragilitatii, si va functiona, ca reflex al unei vointe imperturbabile de a acapara "determinari" si analogii picturale concrete (v. seria nudurilor si a peisajelor). Cand viabiltatea rodului de gandire plastica a fost confirmata de o succesiune de impliniri, in tunelul memoriei afective, diferentierea stilistica a creatiei artistei - in orizontul actual al artelor - se impune cu necesitate de act spiritual. Exista astfel, o anume taina a picturii sale, transpusa in subtile linii cromatice, intr-o calma si echilibrata balanta, devenita sursa inepuizabila a expansiunii formelor, si a onirismului continand multiple ipostaze ideatice.

Armand Steriadi critic de arta

"Situata in sfera figurativului modern, capabil de a restaura realul in semnificatiile sale poetice, pictura Mihaelei Nica aduce o senzitiva apropiere in raport cu universul.Cateva dintre lucrarile sale beneficiaza de o anume extrateritorialitate, de o capacitate speciala in a comunica atitudini, permanente si universale."

Marina Preutu critic de arta

"Mihaela Nica este o artista cu aplicatie catre compozitii stilizate, cu o tendinta catre zona decorativului si a sugerarii atmostferei imaginare."

Octavian Barbosa critic de arta

"Se poate retine maniera picturala cu totul speciala a Mihaelei Nica, arborii -surprinsi in diverse ipostaze-fie prin verticalitatea lor de coloane , fie prin gratiosul lor, ei se releva totdeauna ca niste elemente vitale, structurate organic, arhitectural,sau,prin tesatura lor intima asigura o crestere intr-o natura ce se transforma perpetuu. Ansamblul creatiei Mihaelei Nica exprima o bucurie profunda si calda in fata spectacolului vietii, comunicand o emotie sincera si caldura unei atitudini lirice de substanta autohtona; varstele vietii au o afectivitate puternica, trecand prin unei viziuni echilibrate asupra sensului lumii, aducand un elogiu armoniei, echilibrului si constructiei purificate de elemente secundare."

Gheorghe Cosma critic de arta

"Consructia este expresia practica a legaturii picturii cu realitatea, pe principiul a doua fenomene autonome:opera de arta si opera naturii."

A.Woseiechowski

"Observam o arta cu profil pozitiv, in care , meditatia poetica insoteste dorinta unei intelegeri treptate a naturii.O arta aparent spontana care in esenta este efectul unei lungi acumulari, a unei sinteze de senzatii si de ganduri ale artistului, potrivit manierei sale de a intelege lumea."

Dan Grigorescu

 
   
   
 

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.