Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Eugen Craciun
 
Pe FanArt sunt expuse
35 lucrari de
Eugen Craciun.
 
 

Auto-prezentare

Referinte Critice:de O.Barbosa,V.Florea,P.Comarnescu,I.Jianou,A.I.Ghilea,I.Frunzetti,I.Rosianu,V.Ciuca,M.Preutu.

"Exista unele opere de arta ce au darul de a ti se impune de-a dreptul prin expresia si frumusetea lor,prin adevarul ce-l oglindesc cu un vadit accent personal.Ele nu te lasa nepasator,ci dimpotriva ,iti deschid noi cai de intelegere a realitatii,te emotioneaza,te incanta dandu-ti simtamantul ca te-ai imbogatit sufleteste."(P.Comarnescu)

"Eugen Craciun dovedeste ca are surse artistice bogate si ca ne putem astepta si la alte surprize;sensibilitatea lirica, starea de vis, jocul dezinteresat al imaginatiei sunt permanentele creatiei sale."

Mircea Deac

"Jocul imaginatiei este completat la Eugen Craciun de cel al ritmurilor si valorilor, al organizarii contradictiilor cromatice care dezvolta tensiunicompozitionale nu lipsite de metafizica."

Veronica Marinescu

"Privind lucrarile lui Eugen Craciun parca-l auzim soptindu-si profesiunea de credinta ;sa nu te repeti,sa descoperi mereu imagini nebanuite, frapante, socante,care sa emotioneze privitorul;sa nu cauti intre figurativ si non figurativ,ea nu exista,sa ai curajul sa utilizezi formele pana la sinele efigiei,sa nu-ti fie teama de cuvant, si el isi are rolul sau in imagine; sa fii mereu deschis la nou,la neobisnuit, in asta consta taria unui artisr",

Ion Truica

Pentru alte informatii vizitati site-ul personal al artistului: http://www.craciun-art.ro/

Biografie

Pictor,grafician.S-a nascut la 28 februarie 1922,in Piatra Neamt.Intre anii1947-1950 a urmat Academia de Arte Frumoase din Iasi,avandu-l profesor pe Corneliu Baba,iar intre anii 1950-1953,Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu",avandu-i profesori pe Alexandru Ciucurencu si Octav Angheluta.In anul 1954 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici,a debutat in 1949 la Salonul Moldovei din Iasi.Ulterior,a luat parte la majoritatea manifestarilor artistice din Bucuresti si din tara:expozitii anuale,bienale,regionale,festive,comemorative de pictura,grafica sau arta decorativa.A participat si la expozitii "colective cu program" organizate de "Galeria noua " -Bucuresti ca :Anul international al femeii(1975)-expozitia :lucrul,imaginea-semnul(1975),expozitia -"ipostaze'-peisaj ambient-arta monumentala(1976).Expozitiile :"Desene inedite" galeria 'Apollo',Bucuresti 1972.Expozitia din cadrul festivalului"Lascar Viorel".,Piatra Neamt(1974). Expozitia "Chipul uman'-galeriile de arta Orizont-Bucuresti (1975) Expozitia in cadrul anului international al femeii-galeriile de arta ale Municipiului Bucuresti(1975)etc.A fost prezent in expozitii de grup in tara si strainatate la Bydgoszcz-Polonia-pe tema "Muzica"(1970),la Ludenscheid-Germania,la Torino-Italia(1970),la Tokio(19750,la Hamburg(1974),la Viena,Praga,Leningrad,Moscova,Calcuta,Venetia,Florenta,Marsilia,,Pekin,Sofia,Varsovia,Budapesta,Berlin,Belgrad,Dresda,Copenhaga.

Expozitii

1958,1963,1967-Gal. din Bd. Magheru,Buc.;1969Gal.Apollo,Bucuresti;Foaierul Teatrului de Comedie ,Buc;1974 "Atrium-Artis,Geneva;1979-'Orizont",Buc.1984-1987-Expozitie intinerata la Bacau,Piatra Neamt,Roman;1994 Gal.Simeza,Bucuresti1998,Cercul militar Bucuresti ;2000;.Gal.Cheval de Sable,Paris;2001,Centru cultural roman din Paris,gal.Apollo,Bucuresti,2003Gal. Galateea, miniretrospectiva(Bucuresti).

Eugen Craciun si cercurile lui Arhimede

Cosmogonii...lumina clipelor pierdute si diligenta de seara a timpului.

Reintalnindu-se cu lumea de senina frumusete a inspiratie sale, poposind alteori, langa izvorul cu apa lina al Visului, maestrul Eugen Craciun si-a adunat trecuta oaste a amintirilor, pentru a o-ntreba despre sine, si despre toate celelalte lucruri ce s-au petrecut pe pamant si in ceruri.

S-a infiripat astfel, un dialog mut, convertit in geometrie, linie si culoare, in fapt ,o marturisire de taina rostita in odaile straluminate ale credintei, in mijlocul acelui peisaj intim, purtand insemnele iubirii de ideal ce pentru artist era mai mult decat o plimbare venetiana, prin lagunele sufletului; acea teama de-a nu spune totul in pictura s-a cristalizat la Craciun, intr-o fervoare a contururilor, apte a deghiza o latura mai putin recognoscibila a personalitatii sale: triumful tristetii.

Tablourile lui nu sunt decat semne ale intalnirii dintre pamant si cer, dintre natura si Om, o anume logodna pe cat de pura, pe atat de tragica, dintre elemente. Asemenea lui Leopardi, care simtea dincolo de colina din fata casei, intregul infint cu ale sale nefiresti taceri, Eugen Craciun incifreaza intr-o pata densa cromatica sau dimpotriva, o alegorie de ganduri si-ntrebari, consonanata unui spatiu nesfarsit. Ca si alta data in evolutia gandirii sale plastice, nimic nu este povestit in monotonia devenirii, artistul incercand precum vechii greci ,sa nu cada in tentatia aparentei, atotsterilizatoare, a mizanscenei acut decorative.

Cu premeditata si eleganta repetitie, pictorul s-a luptat cu universul launtric al emotiilor, proiectandu-l pe panza, anesteziindu-i agresivitataea si urmarindu-i misterioasele "deturnari" de la matca.

Stilist rafinat al compozitiei si al geografiei culorilor, Eugen Craciun abstrage esentialul din imagine, retinand pentru sine doar semnul secret al simbolului. O simfonie a rigorii, a reculegerii depline.

Ca si la vechii pictori flamanzi se poate discerne in pictura lui, in confruntarea cu miracolul Lumii, o atitudine de intrebatoare asteptare a unei solii imaginare a Timpului sufocat de aluzii si deseori, voalat de dezamagiri .(v.Lumina increata).

Arta matura, esentializata prin generoasa motivare a experientelor personale, creatia lui Eugen Craciun transcende realitatea, amintindu-ne de pasiunea lui Arhimede pentru rotundul Creatiei, preschimband-o in semn ,in dat al Fiintei si sugerand privitorului imaginar ca, pentru a fi inteleasa ,ea, creatia -e necesar sa se reconstuie acel drum initiatic al cautarilor, amintind , o replica virgiliana ce ne invata ca "cealalta fata a rasului nu e amuzamentul,ci uitarea" (v. Eneida cantul XII).

Eugen Craciun este din perspectiva memoriei, un alt Ulysse peregrinand inefabil printre banchizele timpului, visand ca orice muritor la acea Ithaca imaginara, oaza fertila a dilemelor sale, acolo unde, aventura creatiei cucereste eternitatea si inca o zi.

Armand Steriadi critic de arta

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.