Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Daniel Craciun
 
Pe FanArt sunt expuse
43 lucrari de
Daniel Craciun.
 
 

Auto-prezentare

Prin acest nou acrosaj expozitional propus intr-un spatiu deschis dialogului (in toate sensurile termenului), dialogosul meu incearca a face viabila o noua veriga din complexul sirag al cautarilor si reflexiilor ce de buna vreme ma situeaza in teritoriul plastic angelic sau in antiteza sa, dar care concomitent face referire la conceptul -si reflexia asupra-conditiei(starii )de sine, ca asumare metafizica.

Nadajduiesc ca abordarea la nivelul limbajului vizual cat si definirea nuantarii(ca si prag cognitiv ) ma indreptatesc necesarmente a aborda urmatoarea etapa (veriga ) din sirul inefabilal al creatiei, asa cum un raspuns intelept (si nu corect ) dat unei intrebari o naste pe urmatoarea, ceva mai profunda si care in acest fel ne apropie de adevar sau echilibru.Daca nu cauti sa dai raspunsuri, nu mai intreba. "

Daniel Craciun

 

Biografie

Artistul plastic Daniel Craciun s-a nascut la 23 octombrie 1970 , la Tulcea ,-Romania.Absolvent al liceului "Nicolae Tonitza " din Bucuresti in 1989, sectia pictura monumentala.In 1996 absolva Academia de Arte "Luceafarul" din Bucuresti, sectia pictura (la clasa profesorului Teodor Moraru)Examenul de licenta sustinut la Academia de Arta Bucuresti in 1996 ii confera titlul de licentiat in arte plastice in profilul arte plastice si decorative.

Expozitii

Expozitii colective in tara

-Saloanele nationale si municipale de arte plastice si decorative la Bucuresti in 1992,1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999

-Expozitia de gravura si grafica de sevalet "Podul" la Bucuresti in 1994, 1996

-Saloanele Moldovei (Chisinau-Bacau) in 1996,1997,1998,2000

-Bienala "Ion Andreescu"-1998,2002 la Buzau

-Salonul de arta de la Resita in 1999

-Expozitia "Accente" la Galeria Apollo din Bucuresti in 1998 si 1999

-Expozitia "Recviem pentru un Craciun insangerat " la CEC Bucuresti, comemorarea a 10 ani de la Revolutie

-Expozitia de arta a Fundatiei Henri Coanda la Sala Dalles, Bucuresti, comemorarea a 10 ani de la Revolutie -Expozitia de arta a Fundatiei Henri Coanda, Bucuresti in anul 2000.

-"Anuala Tonitza" -2004;

-"Nealiniatii-"Art Point

Manifestari colective in strainatate

-Festivalul" International Art Competition" (sectiunea "Pictura pe hartie ") si la New York in 1995

-Bienala de arta de la Dammarie Les Lys -Franta in 1999

-Salonul "Pictorii la Maison Lafitte "-Franta in 1999

-"Salon des Jeunes Peintres ", Galerie Atelier Z, Paris 2000

-Expozitia de grup la galeria Thuiller, Paris, Franta in 2000

-Expozitia "Salon Art Sacre"- organizata de Crest-Paris, Franta in 2001

Expozitii de grup in strainatate

Expozitia la "Galerie le Cheval de Sable "-Paris,Franta in 2000

Expozitia la "Galerie des Arches"-Paris, Franta in 2001

-Eexpozitia "Oeuvres recentes"(Petits formats) la "Galerie Paul Amarica",Paris,2002

-Salonul Concurs organizat de LVMH(louis Vuitton) la Paris,editiile 2003 si2004.

Expozitii personale

1994-1995 la Institutul de arhitectura "Ion Mincu"-Bucuresti

1996-la Casa Americii Latine-Bucuresti-"Tensiune, contestare, memorie'

1997-Expozitional duplex cu Eugen Craciun la Centrul cultural international "George Apostu" -Bacau si la Casa Frantei din Piatra Neamt.

1998 la Muzeul Literaturii din Bucuresti

1998-la Institutul Francez din Bucuresti-"O noua privire asupra naturii "

2000 -la Centrul Cultural al Ambasadei Romane din Paris, Franta

2001-2002-la Galeria Gala din Bucuresti

2002 Centrul Cultural Roman din Budapesta

2004 Galeria Art Point-Bucuresti

2009 expozitie personala la Sala C.Brancusi- Parlamentul Romaniei

Experienta profesionala

1998-1999 profesor de desen (invatamantul secundar )Bucuresti

1999-2001 urmeaza o "Maitrise d'art plastique " la Universitatea Paris iSorbonne

2001-2003 cursuri de estetica la Universitatea ParisI Sorbonne 1999-devine membru al U.A.P.

Lucrarile sale se afla in colectii particulare din Romania , Franta, S.U.A., Germania, Suedia.

Reflectii critice in presa sunt semnate de Radu Ionescu, Gh. Vida, Adina Nanu, Marina Preutu, Barbu Cioculescu, Cristina Angelescu, Octavian Barbosa, Veronica Marinescu, Augustin Macarie, Ilie Rosianu.

Participa la licitatie organizata de "Association humanitaire Valentina"la Drout si Club Press de France-Paris

Bibliografie

Mentionat cu reproduceri in "La Gazette des Arts",Paris 2003 si in "Enciclopedia Artistilor romani contemporani" si Who's who Dictionnary" editia 2000.

 

Daniel Craciun sau ”surasul verde” al pasiunilor

 

A contempla pictura lui Daniel Craciun este ca o dimineata petrecuta undeva, pe tarmul liguric.

Ea te duce cu gandul, fara asperitati, la acele vietuitoare demult disparute, imbracate in blana gingasiei lor, sau pure, precum simplitatea unei fantani. Legile pe care le ingaduie pictura sa sunt cele ale viitorului. Ele se bazeaza pe o crestere si descrestere a fiintei.

 

Alchimia exisetntei este la el si cea a artei: la marasmul unei lumi in ebulitie, creatorul incearca sa descopere un antidot la fetele maleficului, atat de organic patruns in straturile socialului. Eugenio d'Ors spunea ca “fiecare artist isi apara resorturile intime sub invelisul unor acte ale destinului, ce nu poate fi niciodata infrant. La fel procedeaza si artistul de fata, atunci cand incearca sa construiasca din culori, din umbre ale unor geometrii uitate, o cale de iesire din Labirint. La o privire mai atenta asupra lucrarilor lui, din varii etape, se poate observa o anume aglutinare a motivelor picturale, dincolo de o ordine prestabilita. Altfel spus, pictura n-are varsta, nici teritorii de circumstanta:, iar artistul ne arata faptul ca nu noi respingem intrebarile Universului, ci indoiala din noi.

Cunoasterea deplina a desavarsirii e posibila totusi, cu pretul strabaterii Labirintului. Putin mai conteaza, intr-o lume a primitivismelor reincarnate, cati se vor intoarce… Ceea ce conteaza e ca au indraznit sa infrunte Minotaurul.

Asigurandu-i o mare libertate de actiune, gestul pictural este la Daniel Craciun , esential procesului creatiei, avand conotatii demiurgice (mergand pe urmele visului lui Hans Holbein, de “a cuceri spatiul celest, prin reanvierea rugaciunii inimii.” )

 

Armand Steriadi critic de arta

 

"Daniel Craciun exploreaza in microcosmos(in lumea interioara) adevarurile si realitatile lumii moderne.Este un artist al deschisului, iar arta lui se raporteaza la un fenomen de cunoastere spatiala, care te implica in intelectual si afectiv, pana la defrisarea cailor care conduc spre adevaruri"

Cristina Angelescu

 

"Compozitiile lui Daniel Craciun vin din nelinistile si obsesiile vremurilor noastre, dar si din himerele concrete pe care el le-a generat.Se simt insa in temele pe care le abordeaza si citate -Durer, Bosch, Blake sau Dali si nu in ultimul rand -pe filiatie spirituala si ceva din mostenirea paternitatii sale artistice-tematica sau cromatica plina de nerv a regretatului Eugen Craciun, iar uneori si ceva din lirismul panzelor mamei sale, polivalenta plasticiana care este Mihaela Nica.In toate insa , atat identic cat si formal, se vede amprenta personala a lui Daniel Craciun, deoarece aceste influente sunt deconectate pe filtrul propriei sale sensibilitati.Si expozitia actuala ni-l recomanda ca pe un artist cu stil propriu, bine conturat in arta generatiei sale, motiv pentru care intrezaresc in creatia lui daniel, o evolutie artistica interesanta atat la nivelul limbajului plastic cat si sub aspectul discursului."

Ilie Rosianu

 

Daniel Craciun, un artist activ al simezelor

Daniel Craciun este un artist care a reușit să demonstreze ca arta si simbolurile pe care natura  le transmite reprezinta un tot unitar. Aceasta caracteristică  ce guvernează parcă în lucrările sale s-a făcut observată și in ultima sa expozitie, aceea de la Metropolis Center din aceasta vara. Artistul ne prezintă sub bagheta abordarii conceptuale o gamă largă de emoții si stări limită ce îsi au izvorul nu de putine ori in subconstient.

Vegetalul reprezinta pentru atistul Daniel Craciun un spațiu al regăsirii, dar și o sursa de inspirație  prin itermediul caruia construiește veritabile universuri interioare.

Tărâmuri imaginare, bântuite de spectrul monstrilor, dar si al morții, spații ale deznădejdii, o lumeț spectaculara înfășurată in liane, frunze stilizate si pomi supradimensionați, conviețuiesc ca intr-un tumult in creația sa.

Revendicându-se din zona suprarealistilor, al artistilor avangardiști, plasticianul  realizează prin opera sa un mozaic de imagini care transmit nu de putine ori un strigat de alarmă.E dorința sa de a îndrepta si a infrumuseța totodată lumea din jurul sau, asemeni unui process de exorcizare. Monștrii, personaje ce apartin lumii infernului sunt scoase la lumina tocmai pentru a fi dizolvate in conștiința sa si penru a face loc acelei speranțe pe care umanitatea o viseaza întotdeauna. O speranță in forța binelui care invinge in cele din urma.

Cromatica este de multe ori dominată de verde, dar și de culori ale pamantului. El lansează prin intermediul limbajului plastic interogații asupra existenței. Planul terestru este doar o parte din locul de desfasurare al spatiului vieții. Adept al artei conceptuale, al reprezentărilor uneori realiste, dar de cele mai multe ori prin recurs la simboluri, iși creionează o lume  care poarta amprenta razboaielor cu himerele obsesiei, ale întunericului, ale spaimei. Spaima in fata fenomenelor necontrolabile rezolvată prin balansarea cu peisajele in care verdele pur, simbol al inceputului, al renașterii spirituale conoteaza multiple sensuri. Metafore vizuale sunt relevate pornind de la simboluri de natura filozofică, care își au radacina profundă in adancimile sufletului uman.

Psiho-vegetal space ca și concept expozițional, ilustrează, asa cum însăși  artistul a afirmat, ”o simbioză intre starea de liniste reflexiva si efectul catalitic pe care-l provoacă asupra imaginarului regnul vegetal”. Imaginativ, analitic, creatorul Daniel Craciun compune o lume pe care o denumeste sugestiv „adevarata realitate”, devenind nu de putine ori o expresie a asimilării lectiei gestual neoexpresioniste.

Lucrari ca Rețea, Onirico vegetal, Garden Dream, Edenic Lanscape, Zboruri în galben, Interior explosition sunt numai cateva din lucrările care transmit prin puterea de sugestie imagistică lumea compusă din simboluri încă nedescifrate in totalitate.

O alta fateta a creatiilor sale poate fi vizualizată în spațiul inedit si ospitalier al galeriei Back Space,acolo unde artistul a expus o serie de ministructuri alaturi de sculptorul Vlad Perianu.

Acestea surprind prin ineditul conceptiei, precum si prin functia decorativa pe care o detin.

Urmărind parcursul expozitional al lui Daniel Craciun ne introducem într-un univers reflexiv, în care subconstientul joaca un rol esential in dezvaluirea misterelor universale. Sensuri si fațete noi ale cunoasterii ne sunt ilustrate, precum într-o carte ale caror file sunt presărate cu multiple simboluri si coduri de receptare.

Viziunea suprarealista din ciclul sau psihedelic evocă viziuni, halucinații provenite din spatiul oniricului, provocand privitorii la noi intrebari si noi posibile raspunsuri.

Meditand la propunerile sale vizuale, gandul ne este insotit de o speranta nemuritoare sugerată prin puterea de transmisie a verdelui. Vegetalul poate fi un mijloc de emisie al unor trairi ascunse, inca nedeslusite.

 

Speranta Stefanescu, istoric si critic de arta, Bruxelles, iulie 2014

Daniel Craciun vernisaj Caminul Artei 2016

 

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

Daniel Craciun Caminul Artei 2016

 

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.