Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Ion Sideri
 
Pe FanArt sunt expuse
73 lucrari de
Ion Sideri.
 
 

Auto-prezentare

Biografie

S-a nascut la 19 ianuarie 1937 la Constanta.Casatorit cu Nicoleta,care i-a fost model la majoritatea sculpturilor sale. Are doi copii, Aurelian si Madalina.

In 1968 a absolvit Academia de Educatie Fizica si Sport. A lucrat ca ofiter in Ministerul de Interne. Are gradul de colonel.

Expozitii

Cariera artistica

1982 Deschide prima expozitie personala vernisata de Gheorghe Cosma, care il apreciaza si il incurajeaza.

1982-2002 Verniseaza un numar de 14 expozitii personale la Cercul Cultural al Ministerului de interne,Cercul Militar Central, Sala Dalles, Clubul Diplomatilor, Parlamentul Romaniei, Centrul Olimpic Sydney 2000, Academia de Politie, Fundatiea Europeana "Titulescu".

1994 Regretata Lia Manoliu ii exediaza la Barcelona la concursul sportivilor olimpici in arta, lucrararea "Candoarea campioanei" cu care obtine medalia de bronz.

1998 Obtine medalia de aur la acelas concurs, editia a VII-a cu lucrarrea "Torsul campioanei" din 117 participanti

Este singurul sportiv olimpic roman ce a obtinut medalii olimpice in in arta, ale carui lucrari premiate sunt expuse la Muzeul Olimpic din Lausanne

ION SIDERI – CREATORUL SI CONSTELATIA

Care este misiunea artistului si cate cercuri initiatice poate strabate memoria sa pentru a intilni adevarul?-se va fi intrebat maestrul I.Vlasiu in jurnalul sau;un posibil raspuns il oferea tot acesta,amintindu-si de acei ani de ucenicie cind timpul parea san u mai aiba rabdare,cum spunea M.Preda si resemnarea devenise o “banderola la bratul ranit de atatea unduitoare iluzii,al destinului romanesc”(P.Seicaru,”Scrisori din emigratie”)-iar el prindea astfel contur,in regasirea acelui “drum spre oameni,fara de care,orice sansa de supravietuire spirituala ia chipul utopiei”.

Ca un corolar la acest ideal, la aflarea veritabilei identitati a fiintei se integreaza si creatia lui Ion Sideri, magnetizata de ”alba lumina a totalitatii si aspirand gradari in claritate” (P.Emmanuel,”Les voix du silence “). Artistul este dublu ipostaziat:o data ca individualitate umana, si in plan secund, ca ”organon social”, ca o fiinta comunicationala situata uneori in conflict, insa tinzand spre un precar echilibru (v.seria de figuri christice esentializate, dupa modelul elin). Tocmai acest echilibru, poate fi capabil sa-i asigure autorului, un al doilea ideal, pe urmele lui Phidias: incorporarea in opera, a istoriei umanitatii o umanitate ridicata la rangul de mit”.

In acelas timp, la Ion Sideri creatia inseamna de fapt repetarea Genezei, care pe durata executiei dezvaluie si modul ei de crestere, implicand participarea activa a artistului; de unde, acea ardere suprema, a carei putere emotionala, asediaza retina.

Cioplind lemnul, sedus de verticalitatea trunchiului, sculptorul implanteaza in solul fiecarei expozitii ale sale - forme, simboluri, gesturi sacrale, pe acel joc constant de plinuri si goluri -, realizand cu aceasta, o colaborare intima, dincolo de esenta fibrei lemnoase, inclusa in obiectul finit.

Ion Sideri, artist polivalent, dublat de experienta antrenorului sportiv se sprijina pe o anume aventura a materiei, ca si altadata Cornel Medrea, sugerand asistentei, o atitudine stoica in fata vietii, in fata sensurilor Artei, vazuta intr-un vast camp ideatic – de la mirajul Universului, la scenele unei naturi ascultatoare, adesea locvace, si de aici, inapoi la izvoarele anteice ale omenescului.

Prin tot ceea ce creeaza, artistul reface memoria spirituala si incearca sa restaureze dupa o “reteta” personala, stravechile cutume ale umanitatii.

Armand Steriadi critic de arta

Diversa si promitatoare, expozitia de sculptura in lemn a lui I.Sideri pune in evidenta un excelent mestesugar dotat cu pasiune si admirabila putere de munca. Indemanrea si disponibilitatile de executie indica un talent cu surprinzataore resurse si reale calitati, ce sunt exprimate la un nivel de creatie artistica superior.

Gheorghe Cosma critc de arta

Din 1982 Ion Sideri si-a etalat realizarile participand la 13 expozitii personale, demonstrandu-si maestria si dragostea pentru frumos, respectul pentru materialul pus in opera si tema abordata. O consecventa preocupare ii e constanta care ii caracterizeaza lucrarile. Finisajul, printr-o accentuata si indelungata slefuire ajungand sa-i confere lemnului calitati de metal nobil. Prezenta in tara si strainatate creatia sa a fost receptata si apreciata cum se cuvine.Probatorii sunt premiile ce i-au fost acordate in strainatate si mai ales integrarea lucrarilor sale in valoroase institute muzeale si prestigioase colectii particulare.

Virgilui Z. Teodorescu istoric si critic de arta

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.