Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Bogdan Stihi
 
Pe FanArt sunt expuse
22 lucrari de
Bogdan Stihi.
 
 

Auto-prezentare

Biografie

Expozitii

Bogdan Stihi sau amintirile au pereti de lumina

(“si toti ne suntem fii, surori si frati/ne suntem hrana toti si nimanui”, V. Teodorescu)

 

Modul in care “ vibreaza “ destinul unui artist precum Bogdan Stihi seamana cu acela al sonatelor brahmsiene.

Pe vremuri, Lamartine – gandea cu ironie Jules Renard- “ visa cinci minute si scria o ora ; arta e contrariul “. Cat il priveste pe Stihi , pictura lui traieste “ scufundata “ in fidelitatile neimpartite si ademenitoare ale visului , precum in interiorul ei- o intamplare a trupului. Care poseda, de altfel, multa memorie si geologie a sentimentelor...

Cu blandetea unui apotheca de demult Stihi cauta in laboratorul sau intim, fara nerabdare, unguente, pastile, bandaje, mente ca sa “dizolve” accentele durerii culorii, sa stinga intensitatea hidoseniilor cheagurile si serpentinele gretei, tamaduind mastile repulsivului.

Poate, uneori, un suras echivoc (compasiv?/sceptic?) drept alibi existential.

La acest inenarabil artist, din melodia infatisarii si aparentei se desprind fastuoase iluzii, se desprinde culoarea, ca o sora uitata...

Este oare culoarea mai imateriala, mai inefabila decat “sursa” celorlalte arte? Iata o interogatie careia B. Stihi incearca de-a lungul unei vieti sa-i afle rostirea.

Format la scoala luciditatii unui inegalabil pedagog, Adam Baltatu, Stihi prin tot ceea ce infaptuieste, trimite o invitatie la reculegere pe la ferestrele celor blazati.

Simpla reverie a penelului? Dimpotriva. Dovada ca realul inchipuirii exista dincolo de indigoul indigoul ingrat al prejudecatilor.

Pe urmele lui Virgil Teodorescu, pentru artistul nascut la Tighina pictura inseamna “sfant nesomn” (v. ciclul sau de gravuri purtand titluri premonitorii: Pasiuni, Taceri, Zbor, Eternitate).

De peste patru decenii, B. Stihi da aproape in fiecare zi, examen de consience pe teme cateodata previzibile, cateodata deja desuete, ca si mareea vietii. E, de fapt, un exercitiu de digitatie ce-l poate apara de acele imprudente de idei sau, incandescenta a amintirilor nesupravegheate indeajuns.

De la perioada debutului sau, trecand prin diversele trepte ale stilizarilor succesive (v. stiinta alcatuirii portretelor feminine) s-a conturat un demers plastic esential, prin care B. Stihi isi inventeaza propriul post-modernism: unul nu mimetic, ci autentic, nascut din evolutia anterioara a poeticii stihiene. O poetica trista si gandita, adesea intampinata de opacitatatea contemporanilor.

Insa nu mai putin profunda, nu mai putin exemplara pentru dezvaluirea unui portret de artist, surprins de avalansa incertitudinilor.  

 

 

Armand Steriadi

                                                               

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.