Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Gheorghe Grad
 
Pe FanArt sunt expuse
41 lucrari de
Gheorghe Grad.
 
 

Auto-prezentare

Biografie

Nascut la Oradea si stabilit in Bucuresti, pictorul si portretistul Gheorghe Grad si-a. inceput cariera inca din primii ani ai tineretii.La Oradea a urmat Liceul de Arte si Meserii alegand ca specializare sculptura.Incepand cu anii 1937-1938 s-a angajat la un atelier particular de pictura alaturi de artisti de prima mana.Tot aici a lucrat timp de trei ani alaturi de un mare pictor, Korosi L.,artist care l-a indrumat in drumul sau spre descoperirea artei restaurarii.In anul 1940 a lucrat alaturi de faimosul portretist Ravazzini.

In timpul razboiului, pe cand era prizonier in Uniunea Sovietica,Gheorghe Grad a fost selectat si desemnat sa execute diferite lucrari de arta pentru “protipendada” armatei ruse.

In anul 1946,dupa perioada de prizonierat,pictorul s-a intors la Oradea unde si-a inceput activitatea de pictor portretist liber profesionist.In 1958 cand niste imprejurari nefaste l-au obligat sa paraseasca orasul,Gheorghe Grad s-a stabilit in Bucuresti.Aici si-a deschis un atelier particular de pictura unde lucreaza si in prezent.

Din anul 1978, Gheorghe Grad este membru al Asociatiei Artistilor Plastici.

Expozitii

1984-Hamburg

1986-Koln

1988-Israel

In 1997, in timp ce se afla intr-o vizita in Statele Unite a realizat o lucrare pentru Universitatea din Oklahoma si o serie de lucrari particulare pentru un cunoscut avocat si prieten din acelasi stat Tot aici a mai participat si la alte expozitii in Los Angeles, San Francisco si Atlanta.

Expozitii

Gheorghe Grad, oaspete la Casa Vernescu( “Retroinspiratii”),

Poveste despre artist si idealul sau

Arta lui Gheorghe Grad poseda o arheologie afectiva singulara.Atras depotriva de portret si peisaj, pictorul recompune tabloul in tipare a caror logica ii apartine,(datorandu-i devenirea sa artistica faimosului portretist “Angelo Ravazzini” v.lucrarile :”Peisaj venetian”,”Castel la mare”,”Peisaj uman”,”Peisaj cu moara de vant”s.a.).

El pastreaza elementele vizuale durabile-arbori,flori, coloane, case, mori de vant, fantani-cu o identitate foarte stricta,integrandu-le prin valoarea lor plastica in imagini. Stilizate fiecare in parte si asamblate intr-o relatie noua,elementele figurative isi livreaza incarcatura concreta in structura de ansamblu a peisajului, conferindu-i o coloratura specifica.Pasiunea sa pentru burgurile ancestrale(v.Oradea, Venetia) semnifica in fapt “dragoste de viata”-cum ar spune Marguerite Yourcenar, “fiindca trecutul e prezentul asa cum a supravietuit in amintirile oamenilor.”(v. Orfeul negru).

Gheorghe Grad,de-a lungul carierei sale si-a insusit acea sintaxa a picturii italiene clasice,pe temeiul careia i-si edifica cunoscutele sale naturi moarte, peisaje marine sau portrete.

Asa cum se poate observa si din ultima sa personala,(in saloanele ospitaliere ale Casei Vernescu),zestrea “obiectelor “ sale dobandeste atribute simbolice, obligand privitorul la reflexieFascinat de frumusetea si expresivitatea chipului uman, de elocventa materiei vii, pictorul foloseste contrastul romantic cu un spatiu cromatic particular, pentru a releva conditia efemera, fragila a fiintei(v.portretele sale din perioada postbelica).

Natura ii ofera artistului acea traire sau un complex de trairi, de sorginte aproape dantesca, apartinand deja sferei oniricului, unde in spatiul arhitectonic al unui castel imaginar, auzi,parca, picurand pe treptele lustruite de vreme ale scarii, acea muzica secreta, muzica siragului de perle desirat, cu care compara D’Annunzio,odinioara, printre pinii Romei, melodia “perlata” a divinului Scarlatti. Solutiile expresiilor plastice ii apartin,ele nefiind chemate sa atenueze sau sa sporeasca opozitii, antinomii existente intre formulele unor epoci diferite ale artei..In procesul de creatie artistul traieste sub semnul echilibrului.

.Ele sustin o opera ce incearca si reuseste sa adauge un plus de originalitate si de lucida cugetare cristalina “corolei de minuni a lumii”.

Gheorghe Grad nu e nicidecum un plasmuitor de paradise artificiale din cetatea spiritului.El stie sa poarte mantia seninatatii si eventualitatea riscului de a nu fi inteles.Dedesubtul armurii, el poarta acei morbi de care lumea s-a imunizat, nu molipseste.

Drama creatiei nu-l priveste decat pe el.Fara teoretizari sau excesive “analize”.

Intoarcerea la uneltele sale e insasi slabiciunea si bucuria lui De-a lungul destinului sau, el a inteles mai bine decat altii, faptul ca acel costum de capcane, riscuri, sange si spaima al inspiratiei sta la temelia oricarei zidiri.

Pe urmele lui W.Whitman, pictura lui Gh.Grad a dat intalnire intregului univers.

.

Armand Steriadi-critic de arta, consilier artistic Fanart

Galeria de arta “Casa Vernescu”

“Retroinspiratii”

Ajunsa la a XXIV expozitie picturala, prestigioasa Galerie de arta “Casa Vernescu” a vernisat, recent, expozitia artistului Gheorghe Grad. Acesta s-a format sub indrumarea reputatilor Lajos Korosi si Angeleo Ravazzini. Cazut prizonier la sovietici ( in cel de al doilea razboi mondial), si-a salvat viata executand picturi comandate de sefii Armatei Rosii. Insa portretistica, peisagistica si natura moarta (“clasice”) ale lui Gh. Grad n-au ramas tributare “realismului socialist”, tematica sa fiind foarte variata si normala.Lucrarile sale au fost apreciate de colectionari si critica postbelica, cu ocazia expozitiilor pe care le-au deschis la Hamburg, Koln, Ierusalim, Los angelees, San Francisco si Atlanta. Prin actuala expozitie, Galeria de arta “Casa Vernescu” (director Andrei Firimescu) si Sami Media (director Liviu Tudor Samoila) readuc publicului din Romania deosebit de frumoasele “retroinspiratii” ale lui Gh. Grad, care a “ignorat” moda artei abstracte contemporane.

Cristain Mihail

Romania Libera Sambata 13 August 2005

 

 

Jones,Wyatt &Roberts

17 ianuarie1997

 

 

Scriu aceasta scrisoare in semn de sprijin al activitatii artistice a dlui Grad Gheorghe, unul din cei mai de seama portretisti romani care, pe baza comenzii mele ferme, a realizat un portret remarcabil al sotiei mele precum si doua portrete ale dlui Sheldon Elliot, fostul Presedinte al Consiliului de Administratie si apoi presedinte al universitatii Philips din Enid, Oklahoma.Portretul sotiei mele,pictat de dl Grad, se afla la loc de cinste in casa noastra iar portretul dlui Eliot est expus in cladirea administratiei de la Universitatea Philips.

 

Domnul Grad este autorul unei exceptionale colectii de lucrari, o parte din care am avut prilegiul de a putea admira, motiv pentru care il recomand ca pe un portretist deosebit.domnul Grad este o persoana demna de incredere,un om pe care te poti bizui si un artist de exceptie.

 

Cu respect,

Stephen Jones

 

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.