Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Marin Dobre
 
Pe FanArt sunt expuse
41 lucrari de
Marin Dobre.
 
 

Auto-prezentare

Biografie

Expozitii

Marin Dobre sau artistul si privighetoarea “oarba” a inspiratiei

Pictura – asa cum apare ea in maniera lui Marin Dobre- nu face decat sa cultive natura ca sansa a unei alte intalniri.

Lucrarile sunt consecinta unei “eclatante” lecturi a peisajului; el nu e doar un simplu obiect de cunoastere, ci un jurnal plastic cuceritor prin exuberanta si “dezinvoltura” ideilor.

De altfel, exista in creatia sa – fireste ascunsa privirilor indiscrete- o anume pasare ce-i “armonizeaza” inspiratia, dar aceasta se pare a fi “orbit” dincolo de lumina in care autorul o invaluie...

Evitand “pseudoreverentele”  stilistice, viziunea artistului reclama un discurs concentrat, fara excese. Panzele dobriene sunt treptele unui exercitiu plastic surprins in miscarile lui esentiale. Dincolo de varietatea subiectelor , o anume concretete a expresiei, modulata potrivit temperamentului sau le confera originalitate si profunzime.

Autorul cauta- prin inerente experimente- acel fond de grandoare al universului, ascuns in chipuri si lucruri in aparenta, insignifiante; “verbul” culorilor absoarbe datele naturii lent, le asimileaza gradual, facand din reverie si asteptare un intreg ceremonial. Desi o structura vivanta, personalitatea sa nu e atinsa de “morbul” febrilitatii” ostentative( mai ales in peisaje, unde totul pare a se consuma intre contemplatie si reculegere, pe urmele unui grigorescianism fara frontiere).

Intr-o asemenea atmosfera pictura savureaza reabilitarea idilei, neindraznind sa “tulbure” fantezia artistului. El sfideaza monotonia, incercand sa o suprime prin atente asocieri de tonalitati( v. indeosebi, compozitiile cu tenta naturist-alegorica, avand ca “personaje” principale lacul, padurea, campia , marea, sau alte elemente de geografie plastica).

In majoritatea creatiilor- indiferent de amploarea stilizarilor- pulseaza fie povesti varatice, fie acel freamat nascut din “crepusculul tainic al orelor”, cum ar fi spus Al.Samain.

Marin Dobre a inteles finalmente, sensul desfasurarii pe orizontala a motivelor picturale;panzele se dezvaluie celuilalt cu un gest calm, asemeni unei melodii andaluze.

Ele nu sunt decat efectul indelung pregatit al unei dinamici interioare.

In acelasi timp se observa la el preferinta pentru “articularea” unei scene-liant devenita un gen de madeleina, deschisa oricarei analogii. Datorita ei spatiul dobandeste consistenta, eliminand senzatia de “pasivitate” a imaginii.

Prin vocea lucrarilor sale autorul ne “avertizeaza” ca toate intamplarile noastre, ori ale altora au mai avut loc undeva, intre copertile ceruite ale unei amintiri; de fapt, el ar trebui sa stie ca arta e deseori surprinzatoare , imprevizibila precum sagetile Dianei...

Armand Steriadi

03 Martie 2007

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.