Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Marian Basa
 
Pe FanArt sunt expuse
14 lucrari de
Marian Basa.
 
 

Auto-prezentare

Reflectii autobiografice

M-am nascut in 17-11-1984 cu un grav handicap la maini "artrogripoza congenitala multipla"...adica nu pot sa imi folosesc deloc mainile...parintii mei nu aveau o stare financiara foarte buna iar asta m-a ajutat enorm,altfel imi aduceau pe cineva care sa aibe grija de mine si eu nu mai trebuia sa ma chinui sa ma descurc...cand eram mic aveam o energie in mine si trebuia sa fac cate ceva de aceea cu surorile mele gaseam mereu idei noi sa ne jucam...nu dormeam noaptea daca nu aveam sub perna un caiet si un creion...nu stiam sa scriu dar mazgaleam si asa am invatat sa tin creionul in picior...un rol foarte important in viata mea l-au avut surorile mele...prin ele m-am incadrat in societate...cu ele iesiam afara sa ma joc iar de cele mai multe ori desenau cu creta pe asfalt iar eu desenam cu piciorul...incepeam sa cunosc si alti copii apropiati de varsta mea,care acum imi sunt prieteni, si toti imi puneau o intrebare: "de ce ai mainile asa?" la care le raspundeam scurt "asa m-am nascut"...imi incepeam o viata printre copii si ma bucuram la fel ca ei...(...)

Imi plac oamenii...incerc sa gasesc la fiecare ceva bun...si imi creste inima cand ma opresc pe strada persoane necunoscute si ma felicita pentru ceea ce fac...am avut noroc pana acum...am dat peste multe persoane cu suflet care m-au indrumat spre bine...cum ar fi mama mea sau profesorii..si de fiecare data cand aveam de facut ceva ce nu puteam sau era foarte greu pt mine era o provocare si de fiecare data cand reuseam,incercam alt ceva mai complicat stiind ca dumnezeu ma va ajuta...am o incredere foarte mare in El...imi place ca pot sa fiu vazut mai mult decat o persoana cu handicap...desi sunt unii oameni pe strada care ma confunda cu cersetori si vor sa-mi dea "marunti"...am invatat sa-i tratez cu indiferenta si le zic ca nu am nevoie pentru ca am cap...(...)

cel mai important pentru mine a fost ca de mic am avut vointa...asta nu ti-o da nimeni...si daca vrei sa ajuti pe cineva trebuie mai intai sa te "joci" cu mintea lui...sa il faci sa gandeasca ca va reusi...altfel daca nu crede,nu va avea sanse mari in ceea ce vrea sa faca...cel mai frumos sentiment il ai cand visezi si cand reusesti, tu, te simti ca si cum ai fi stiut si asta iti da incredere enorma in ce vrei sa mai faci in continuare...mie niciodata nu mi-a placut sa fiu ajutat la lucrurile pe care puteam sa le fac singur iar asta mi-a dat experienta si mobilitate si cu timpul le faceam din ce in ce mai repede...de aceea am ineput cu incetul sa ma descurc singur...ma gandesc ca mama nu o sa poata sa stea cu mine toata viata......................dar ca oricine nu pot trai singur...sunt lucruri care nu le poti face singur nici daca esti sanatos...mai ales ca barbat ai nevoie de cineva care sa aibe grija de tine...

Biografie

In pregatire

Expozitii

In pregatire

 

Cu Marian Basa despre un ideal , un trup si mai multe suflete

 

   Astazi nu mai exista artisti monitorizabili.

   Astazi exista numai artisti cu destin , sau ocoliti de el , capabili sa inventeze inimaginabilul. Marian Basa este unul dintre ei. Tanarul artist , originar din Galati nu biseaza formule plastice conjucturale , desi uneori se mai lasa sedus de mirajul investigatiilor media.

   Tot ceea ce a "premeditat " in plan artistic pana acum i s-a-mplinit. Libertatea lui poseda repere reale , potentate de o biografie particulara , dincolo de care traieste un suflet nedeprins cu infrangerile. Semnul ce il detaseaza de ceilalti pretendenti la cununa artelor , nu e nicidecum un obstacol , ci un avantaj in construirea propriei identitati. Pe el il atrag indeosebi spatiile deschise ale imaginii ( v. anumite compozitii ale sale din sfera non-figurativului : "Natura statica stilizata" ,"Structuri supradimensionate" s.a. ). Autorul nu-si "izoleaza" subiectele , dupa cum nu o face nici cu existenta sa ; febril si adesea nerabdator cu propriile rostiri , el le lasa sa vietuiasca intr-un spatiu care le apartine , pentru a le conferi sensibilitate si substanta. Trecand prin nenumarate incercari , Marian Basa ar putea spune ca , mai importante decat renuntarile ori indoielile i se par raportarile , acele necesare cristalizari ale drumului ales.

   Pe de alta parte - e un lucru deja recunoscut - adevarurile nu se inventeaza , ele doar se descopera.Pentru un artist ele sunt o necesitate vitala , iar pentru societate , o sansa.

   Parcurgand creatia sa de pana acum se naste intrebarea : cum vede artistul drumul de la obiect la proiect ? In acest sens , el s-ar putea gandi la Leonardo , care proiecta neincetat si visa sa dea trup proiectelor sale , cu o functionalitate aproape inginereasca.

   Marian Basa nu si-a dorit defel sa inchida "o problema" intr-un anume camp plastic , ci sa revina la starea de proiect initiala. Aceasta avand fireste o deosebita zestre de memorie afectiva.

   Pictura lui traieste prin anumite asocieri distincte intre culori si semne. Lucrarile sunt de fapt incercuiri in memorie ale unor stari si implicit , ale unor cuvinte ce ascund experiente.

   Dat fiind particularitatea destinului , artistul , dintr-o conditionare a interiorului sau a pastrat mereu o distanta si o discretie fata de meandrele propriei lui calatorii spirituale. El nu opune - precum alti colegi de generatie - desenului culoarea , ci le reuneste , le face sa comunice ; pentru el aceasta , sub toate registrele ei e un fel de joc-suvenir. Ea restituie prin filtre afective si senzoriale acel natural dat sau inchipuit (v. "Nud" sau "Moschee" ).

   Cu fiece tablou are loc o imbogatire a gamei starilor afective ; ele sunt "umbre" ale culorilor majore trecute prin memorie. La el desenul e o anticipatie ce contine experienta , facand sa traiasca deopotriva , realul si spiritul. Altfel spus , obiectele si personajele lui trec din registrul memoriei in cel al oglinzii , al unui prezent mereu remodelat.

   Pentru acest tanar creator arta trebuie sa acopere un ideal , oricat de spinoase ar fi cararile ei , la care se adauga un trup , o fiinta si mai multe suflete.

   Pictorul nu s-a grabit sa-si convinga privitorul cu infinite gesticulari sau duioase lecturi lipsite de relief. Pentru a-si motiva demersul el ar putea sa-si aminteasca asertiunea lui Klee potrivit careia "arta e o imitatie a Genezei". Prin urmare , pictura e un act intemeietor care te introduce intr-un univers bine definit.

   In ultima instanta , pictorul , dincolo de propriul sau loc fizic , isi cauta niste semne , mai mult sau mai putin retorice , din nevoia de a accepta un proiect sau altul al sortii.

   De altfel , Marian Basa deschide larg ochii inspiratiei , ca sa surprinda , pe urmele celor vechi frumosul in stare pura ...

Armand Steriadi

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.