Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Ana Patru
 
Pe FanArt sunt expuse
19 lucrari de
Ana Patru.
 
 

Auto-prezentare

In lucru

Biografie

In lucru

Expozitii

in lucru

Intregind file din Cartea Tainelor cu pictorita Ana Patru

( ‘ Sa contempli cu spiritul ceea ce nu poti cu ochii… ‘/ Cicero , De amicitia )

Pentru o artista precum Ana Patru , drumul de la icoana la simbol inseamna a privi creatia prin ochii transcendentului .

Putini zamislitori din generatia sa , inteleg ca istoria sacrului nu mai poate fi privita ca o simpla naratiune a unor evenimente , mai mult sau mai putin revelatoare ; a incerca sa-i descifrezi sensurile , inseamna ‘ a participa emotional la derularea ei ‘ ( Vladimir Soloviov ) .

Icoana , asa cum o gandeste tanara artista , e intruparea Logosului divin . Sa ne amintim ca in primele timpuri crestine , Sf. Grigorie de Nyssa isi invata ucenicii cum ‘ sa-si arate iubirea fata de Mantuitor , si mai ales , cum sa devina adevarati culegatori ai roadelor intelepciunii ‘ .

Autoare a unui bogat ciclu iconografic , Ana Patru a reusit sa desprinda valul de pe chipul Adevarului , cautand acele semne si culori apte sa reinvie o cale a salvarii . Pe urmele lui Rubliov -creatorul ce altadata nazuise sa-si dezlege semenii de robia trufiei , prin puterea penelului -Ana Patru stie ca pictura trebuie sa fie martora la ‘ marea unire a sufletelor ‘ , cum spunea Pierre Emmannuel , in peregrinarile sale prin acel Sud binecuvantat al catedralelor din Avignon .

Analizandu-i lucrarile poti spune ca in launtrul lor un duh al binelui si-a facut salas . Fara a fi prizoniera unui anume canon , artista si-a insusit cu rigoare si disciplina lectia predecesorilor , inchipuind sub varii ipostaze si atitudini , cararea fiintei spre vesnicie .

Cuvantul ce a fost la inceput ramane singur de veghe la portile credintei , nevrand sa faca dreptatea altora , ci doar pe aceea menita prin faptele Apostolilor .

La Ana Patru , ceea ce se vede cu ochiul liber e mai mult decat o simpla metamorfoza a Cartii ; este insasi povestea sacrificiului Mantuitorului , rostita cu rabdare si smerenie , de o autoare pentru care arta e un fel de aprofundare a divinului ( lucrarile sale reconstituie acea cronica picturala a Noului Testament : v. ‘ Maica Domnului si pruncul Isus ‘ , ‘ Nasterea Domnului ‘ , ‘ Sfantul Andrei ‘ , ‘ Sfantul Mare Mucenic Mina’ , ‘ Sfanta Ecaterina ‘ , ‘ Sfanta Treime ‘ , ‘ Domnul Isus Hristos in suferinta ‘ s.a.).

Pentru a-si rosti mesajul divin , ele folosesc puterea de sugestie a galbenului auriu ( aceasta fiind culoarea care , din vremi bizantine , acoperea solemn vesmintele preotilor , si alte obiecte ale ceremonialului religios ) .

A contempla cu spiritul o icoana inseamna a-ti reaminti pasii Fiului Domnului pe Drumul Crucii , inseamna a revedea martirii , dincolo de fumul rugurilor aprinse si , implicit , dincolo de asprele peceti ale vinei .

Pictura religioasa a Anei Patru inchide in sine un exercitiu de veneratie . Zabovind printre intamplari si chipuri de demult , ea restituie privirii marturisiri si taine desprinse din Evanghelia unui alt inceput . Unul pentru care icoana , e de fapt o hierofanie . Cu fiecare sfant infatisat ( slujindu-se de culori vii , traitoare , capabile sa recompuna o viziune sau dimpotriva , o nastere ) Ana Patru asculta cum bate orologiul credintei , fiind atenta sa nu tulbure linistea celor intrupati .

Acest mod de a fi contemporan cu sufletele celor plecati , este temelia pe care se poate aseza o Casa a fiintei ; o casa nascuta din purpura clipei , ca si cum glasurile celor pe care ii auzi , te mai pot purta nestingherit pe singura cale admisa , si anume , aceea a dreptei cugetari .

Demersul plastic al creatoarei nu e lipsit de adresa . Prin ceea ce ( ne ) arata , el nu-si revendica drepturi si privilegii ; tradus in legende , chipuri si popasuri duhovnicesti , el poate fi un raspuns la nedumerirea sihastrului : Ubi sunt , Domine ?

Armand Steriadi / iunie 2008

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.