Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Augustin Patru
 
Pe FanArt sunt expuse
26 lucrari de
Augustin Patru.
 
 

Auto-prezentare

In lucru

Biografie

In lucru

Expozitii

In lucru

                 

  Cu Augustin Patru despre fluxul si refluxul sensurilor

 

(  ’’ Batrinul zeu incremeni fara de grai, / in noaptea cu caderi de stele, / si tresari indurerat:/ paianjenul s-a-ncrestinat. ’’ – Lucian Blaga )

 

 

 

 

 

         O vocatie reala este una de care nu poti fugi, dar pentru a te convinge de asta trebuie sa fi incercat evadarea.

         Augustin Patru isi cultiva cu ardoare un fel de misiune civilizatoare prin culoare si recursul la lumea divina a ideilor. Tanarul creator, initiaza o ceremonie a izvoarelor culorilor prin care el, artistul, va putea inalta acea mult visata Casa a sufletului.

         Lucrarile sale de inspiratie religioasa aduc precum vechii pelerini medievali un inm de slava cetatii jertfei lui Isus. Cu ajutorul lor, el reface drumul umanului spre pamantul fagaduit, spre dobandirea supremei intelepciuni.

         Asa cum apare ea unui privitor inca nedeprins cu lucrarea Domnului – cum spunea mesterul Cuvintelor potrivite – creatia lui Augustin Patru are coerenta vizualului, impreuna cu cea a inlantuirii ideilor si intruparilor diferitelor voci ale sacrului.

         Icoanele pot fi aidoma cuvintelor, fiindca asa cum spunea Berdiaev,  ’’ele sunt puntea care ne leaga de taramul celalalt, iar prin semnele lor vorbeste insusi Creatorul etern. ’’

         Privind creatia iconografica a pictorului, ne intoarcem cumva, la marturia lui Ioan Damaschinul care, intr-una din predicile sale spunea : Am vazut chipul omenesc al lui Dumnezeu si s-a mantuit sufletul meu. Altfel spus, Dumnezeu e nevazut si locuieste in lumina neapropiata.

         La Augustin Patru sentimentul sfinteniei se naste dintr-un alt mod de cautare a Divinului, ce echivaleaza cu revarsarea in exterior a materiei sufletesti. Gestul ritual al acestei picturi va fi in consecinta, strangerea laolalta a a substantei interioare a chipului evocat ( v. Botezul Domnului, Isus vindeca un orb din Siloam, Isus-Maica Domnului-Sf. Ioan Botezatorul, Maica Domnului ).

         La vechii greci, si mai tarziu la bizantini, albastrul era culoarea sophiei divine, a cerului, simbol al Adevarului intrupat. Tot astfel, la Augustin Patru, albastrul este culoarea ce deschide orizontul sfinteniei ; in vreme ce albastrul deschis simboliza reveria, cel inchis inchipuia trecerea de la zi la noapte, de la vizibil la invizibil.

         Cum spuneau vechii Parinti ai bisericii, albastrul este culoarea cu care se invesmantau sufletele celor plecati ; in scrierile lui Cezar, de pilda, se mentiona pictarea in albastru a unor femei nude, surprinse in timpul ceremoniei mistice, asa numitele druidese. Pe de alta parte, ingerii intermediaza in pictura lui legatura cu divinul ; ei sunt mesagerii sperantei. Timpul uman devine timp sacru.

         Orice creatie duce implicit, la recunoasterea originilor. Artistul de fata stie acest lucru si prin urmare, poate contribui la imbogatirea prin noi culori si semne a zestrei noastre interioare.

         Culoarea nu e doar o experienta vizuala oarecare, lipsita de sens ; ea e un vehicul cu ajutorul caruia ni se comunica o stare ( la Augustin Patru, triada albastru, galben, rosu este cea care reface ca-ntr-o veche liturghie, insasi drumul Mantuitorului. Intre creator si obiectul creatiei se instaureaza astfel, o legatura directa, fara fisuri.

         Indreptate mereu spre noi, ca o alta Arca a lui Noe, lucrarile artistului ne poarta si ne arata in acelasi timp, luminile ceresti ale adevarului ; ceea ce e mai important ramane faptul ca materia picturala e investita la el cu lumina si cu o anume vointa de intrupare.

         Artistul participa atat ca martor cat si ca ziditor la inocenta silabisire a Lumii, fara sa stie, ca acolo sus, cineva ii deschide portile Edenului…

 

 

 

 

Armand Steriadi / iunie 2008

 

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.