Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Minu Movila
 
Pe FanArt sunt expuse
35 lucrari de
Minu Movila.
 
 

Auto-prezentare

in lucru

Biografie

 

- nascut la 26 Octombrie 1956 , in localitatea Brusturi-Draganesti , jud. Neamt

- absolvent al Academiei de Arta Bucuresti , sectia pictura , clasa prof. univ. Vasile

  Grigore , promotia 1995

- membru titular al Uniunii Artistilor Plastici

Expozitii

 

Personale

 

1994 – Brasov

1996 – Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti

1996 – Centrul de informatii O.N.U. – Bucuresti

1996 – Galeriile N.N. Tonitza – Barlad

1996 – Muzeul de Arta – Piatra Neamt

1997 – Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti

2000 – Cercul Militar National , Galeria Artelor

2002 – Casa de Cultura a Ministerului de Interne

2002 – Hotel Sofitel , Le Club Franηais – Bucuresti

2004 – Caminul Artei , Bucuresti

2004 – Cercul Militar National , Galeria artelor

2006 – Galeria GalAteCa – Bucuresti

2008 - Galeria Ana

 

Expozitii de grup

 

1991 – Sibiu

1993 – New-York

1993 – Galeria Academiei de Arta Bucuresti

1993 – Salonul Tineretului – Bucuresti

1994 – Salonul Tineretului

1994 – Palatul Culturii – Ploiesti

1995 – Muzeul N. Grigorescu – Campina

1995 – Galeriile Rotary Bucuresti – Premiul III

1995 – Casa Vernescu

1997 – Salonul de acuarela – Cercul Militar National

1998 – Bienala Ion Andreescu – Buzau

1999 – Saloanele Moldovei

2000 – Barlad

2000 – Salonul de acuarela – Bucuresti

2000 – Palatul Parlamentului

2001 – Salonul National

2001 – Sala Apollo – Bucuresti

2001 – Salonul de pastel – Bucuresti

2002 – Expozitie dedicata poetului Mihai Eminescu

2002 – Salonul Municipal

2004 – Hotel Sofitel – Bucuresti

2005 – Bistro de L’Arte – Brasov

2005 – Salonul de pastel

2005 – Gallery Art – Tokio

2005 – Bienala Lascar Vorel

2005 – Pictori de azi la Balcic

2005 – Muzeul de Arta Constanta

2006 – Expozitie cu ocazia Francofoniei

2007 - Galeria Artis

 

Lucrari in colectii particulare din Japonia , Anglia , Franta , Germania , Suedia , SUA , Austria , Canada , Italia , China , Romania

 

  

La absolvirea Academiei , Minu Movila avea deja numele unui artist pictor autentic . Cu intelegere si exprimare pline de har , pictura lui avea maturitate in gandirea compozitionala a formelor si a raportului culori – valoratii .Acestea sunt admirabil transpuse intr-o materie picturala cu deschideri armonice , bine dozate si pline cu sentiment . Ca si in pictura , Minu Movila este un autentic desenator in tehnici diferite , unde liniile elegante se complementeaza expresiv si armonic cu valoratii sigure , creand acea placuta armonie si dialog vizual cu cel care vede lucrarea . Fiind convins de talentul sau de pictor , inaripat de o impresionanta si continua munca la sevaletul sau , in fata paginii de desen , cu credinta si daruire sincera pentru a sluji Arta Picturii in felul sau , Minu Movila are datele unui artist autentic al generatiei sale care cauta hotarat de a se exprima pe sine .

 

Vasile Grigore , 9 Ianuarie 1996

 

 

Scrisoare de atelier lui Minu Movila

 

Printr-un efort uman si spiritual demn de luat in seama , pictorul Minu Movila si-a creionat un climat al viziunii sale artistice din studii de desen , acuarela si pictura . Toata viata un artist autentic studiaza in felul sau , indemnat de acel har si iluminare launtrica , care il conduc spre idealul implinirii lui . Natura vizibila cu imaginile ei perene , dar mereu altele , fie peisaje , fie figura umana , flori , il cheama pe Minu Movila si-l indeamna s-o priveasca atent descifrandu-i prin armoniile culorilor proprii si ceva din tainele ei . Ansamblul lucrarilor este bine orchestrat dar , poate ce aduce frumusetea artei lui Minu Movila consta in admirabilele detalii de forme si culori care il exprima . Dragostea lui pentru Arta Picturii ii lumineaza viziunea si spiritul . Nimic nu este intamplator sau ostentativ in panzele si acuarelele sale , totul este armonizat intre sentiment si ratiune .

 

Vasile Grigore , 21 Aprilie 1997

 

 

‘‘…De asemenea panzele pe care sunt pictate flori contin aceeasi dualitate atitudinala constand , pe de o parte , in reliefarea meticuloasa , caligrafica a arabescurilor vegetale , iar pe de alta parte in plasarea lor pe suporturi cromatice neasteptate , in proximitatea carora par a nu-si mai gasi locul firesc . De fapt , cred ca ‘‘gaselnita’’ stilistica a lui Minu Movila un asta consta : in identificarea starilor firesti in care se gasesc lucrurile si in distorsionarea lor subtila , prin desen sau prin culoare pana la limita posibilei desprinderi de certitudinile confortabile ale realitatii euclidiene . Pragul nu este insa niciodata depasit , evadarea in suprarealism ramanand o simpla promisiune , speculatie sau eroare de interpretare a celui care priveste . O strategie abila , de factura intelectuala , livreasca chiar , dar care se bazeaza pe un instinct artistic sigur si pe o formatie profesionala pe cat se poate de solida ‘‘.

 

Corneliu Ostahie - ECART , 12 August 2004

 

 

‘‘…Nu pot incheia fara sa revin in cateva precizari privind mijloacele ( si ele greu de cuprins in cuvinte ) poeziei picturale datorata , in primul rand , unei fascinante alchimii cromatice ( culori complementare , culori contrastante asezate pe suprafete mari , intrepatrunderi cromatice inedite ) si puterii de sugerare a desenului si a inovatiilor compozitionale . Tablourile pictorului Minu Movila au caldura , farmec , respira mister si astern pace . In expozitie , vizitatorii se simt mai buni , mai intelepti , iar orizonturile existentiale se insenineaza si sorb lumina . ‘‘

 

Augustin Macarie

 

 

‘‘ Pictorul Minu Movila a studiat cu marele colorist Vasile Grigore care a stiut sa-i directioneze talentul pentru culoare . Artistul este bine echilibrat din punct de vedere al gestului , imaginile sale fiind pline de implicatii voluptuoase . Puterea si indrazneala culorii au o muzica fermecatoare si penetreaza fara sa fie stridente . Acuarelele sunt senzuale , libere , tehnic si comunicativ exuberante , dand un sentiment tonic de bucurie si respect pentru natura . ‘‘

 

Cristina Maria Angelescu

 

 

‘‘…Mai liber , mai spontan in acuarela , personalitatea lui Minu Movila este , putem afirma , precis conturata . Cu o mana usoara , cu gesturi spontane dar sigure , imaginea se compune autoritara si luminoasa . Transparentele colorate armonios impun viziunea unui artist pentru care atat de dificila tehnica a acuarelei ( sau a laviului ) nu mai au secrete . ‘‘

 

Radu Ionescu

 

 

‘‘Nu in ultimul rand , trebuie remarcata largirea paletei cromatice a artistului , in cadrul careia se ordoneaza si se completeaza la modul osmotic . Decantandu-si mai profund optiunile , experimentand cu succes noi tehnici si modalitati de expresie , Minu Movila se detaseaza net de eventualele remanente ce mai coexistau in creatia sa , oferind privitorului o pictura curata , in care talentul se imbina cu travaliul in fata sevaletului , fapt imbucurator si laudabil pentru un pictor despre numele si opera caruia se va mai auzi , cu siguranta ‘‘.

 

Dragos Ciobanu

 

 

‘‘Minu Movila , privit in postura de colorist face o ‘figura’ profund deosebita in peisajul plastic contemporan , in sensul artistic , un veritabil mag sau alchimist al culorii , transcede de la iluminarile culorii de apa , acuarela cu profunde irizatii si transparente neasteptate , la densitate , ponderabilitatea pastei , afirmata in lucrarile sale tratate in ulei . Pensulatia bine valorata , vibrata , dar si admirabil potentata , concretizeaza prin tuse bogate , disipate pe motiv cu un admirabil profesionalism , dar si cu o sensibilitate remarcabila , fac alaturi de desenele lui Minu Movila un artist in adevaratul sens al cuvantului ‘‘.

 

Dragos Ciobanu

 

 

Minu Movilă sau un artist ascultβnd zodiile ξn livada timpului

( ,, Il pleure dans mon cœur / comme il pleut sur la ville… ‘’ )

Paul Verlaine

 

  Exista creatori care nu au uitat ca arta , asemenea vietii e un fluviu care isi are salasul in paradis . Ei preschimba culoarea intr-o carte cu slove de-argint , menita sa pastreze precum in vechime , tainele marilor preoti .

  Pe Minu Movila nimic nu pare a-l fi dezvaluit definitiv . Ramane totdeauna un colt de gand in penumbra , un semn pe care doar artistul il recunoaste . El iubeste pictura fiindca datorita ei visele i se scalda in pajisti de in albastru .

  Cuvintele maestrului sau , Vasile Grigore , traseaza portretul unui veritabil cautator de mistere , cu ajutorul carora aprinde focul inspiratiei : …Minu Movila este un autentic desenator in tehnici diferite, unde liniile elegante se complementeaza expresiv si armonic cu valoratii sigure, creand acea placuta armonie si dialog vizual cu cel care vede lucrarea . In acelasi timp , natura vizibila cu imaginile ei perene dar mereu altele, fie peisaje , figura umana, sau flori il cheama pe artist si-l indeamna s-o priveasca atent, descifrandu-i prin armoniile culorilor proprii si ceva din tainele ei .

  Paralel cu minutia executiei , demna de un orfevru florentin se observa la el o anume discretie ce-i spune sa nu se abata din drumul ales , sa cizeleze un motiv , o nuanta, o inclinatie a luminii , pana a da definitiv contur lucrarilor sale .Uneori , ca sa desfete privirea celuilalt , pune cate un dor de fosfor verde pe ochii balerinelor si arlechinilor .

  Cine il cerceteaza mai profund , vede cum el vine din campul cu maci ai suferintei lui Andreescu si Luchian , sau alteori , se plimba printre siruri de mesteceni ce-i povestesc intamplari de demult . Pictorul a facut din figurativ a doua lui natura , poleindu-si atelierul cu frunze , flori si fructe ce- i vorbesc in adieri de galben , albastru si rosu . Asezata pe suprafete vaste , culoarea are putere de sugestie , fara a fi obositoare ori diluata de valurile unor vagi sentimente . In acuarele sau uleiuri artistul a deturnat starea fireasca a lucrurilor , imprimandu-le o alta miscare , si o mai vie prezenta . Fiecare panza se inrameaza ca un vis deschis spre lume ( v. dansul patinatorilor , al balerinelor , curgerea scenelor teatrale si surasul violet al arlechinilor ) .

  Exista o intima legatura intre insul creator si materia supusa inspiratiei sale ( v. chipul unor orase , sau biserici ce stiu sa creasca amintiri , precum Balcic , Sibiu , Scheii-Brasovului , Stockholm s.a.) .

  Minu Movila picteaza cu egala fervoare femei citind , tacerea fructelor toamna , neamestecul verii in iubirile arborilor , sau alteori , cand vrea sa fie pelerin de o seara , zugraveste adoratia magilor in albul mestecenilor . El ramane un tainic indragostit de fluierul zorilor , cand se-aprind lumini peste crestetul orelor , si cand actritele sale ies la o cafea in antract.

  De la maestrul sau a deprins cum sa umble netemator si tandru printre culori , cum sa intre surprinzator , in camara nuantelor ; personajele sale aristocrate ( v. privirea contilor ) exileaza plictisul si-l trimit sa faca pasente cu uitatele doamne cehoviene .

  Orele artistului sunt cele ale fauritorului de atmosfera ; e atras deopotriva de vocea citadinului , de calmul orologiilor transilvane , si umbra pasilor sfintilor prin vechi calendare .

  Se mai cuvine inteles din derularea panzelor sale un anume ritual al privirii feminine.

  Dinu Movila e un artist ce se joaca neincetat cu culorile vietii , iar atunci cand ii privesti inchipuirile , ai senzatia ca amintirile se trezesc din somn , si petrec netulburate , nerabdatoare sa primeasca alta surate la ospatul timpului .

  Anotimpul sau e cel al maturitatii grave . A retrospectivei lucide , salvatoare de furtuni existentiale . A clepsidrei ce nu si-a epuizat secundele vietuirii .

  Inainte de a-i parasi atelierul , o intrebare tot mai persista in aer : ce se-ntampla dincolo de portile gradinilor Raiului ?

  Am vrea sa auzim cum se deschide inima verilor sale , si cum se-nalta deasupra lor aburul nestiut al bucuriei…

 

Armand Steriadi , octombrie 2008

 

 


 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.