Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Ion Tolas
 
Pe FanArt sunt expuse
23 lucrari de
Ion Tolas.
 
 

Auto-prezentare

Biografie

Născut în spaţiul Carpatin, la Predeal, Judeţul Brasov, la 9 iunie 1926, Ion Ţolaş a facut studii libere de pictură pe langă pictorul Dumitru Stoica.

Din anul 1953 s-a încadrat la Studioul de arte alastice al Armatei, continuându-şi pregătirea de specialitate în acest colectiv prestigios, pe lângă maeştrii: Kromer Bela, Atanasiu Paul, Ion Ţarălungă, Gheorghe Ioniţa şi alţii.

Între anii 1962-1963, a urmat cursurile Univesităţii muncitoreşti de arte plastice din Bucureşti. Artistul a participat cu regularitate la manifestările colectivului, îndeosebi cu peisagii dar şi cu lucrări de alte genuri, compoziţii, portrete, etc.

Din anul 1990 organizează anual în Bucuresti expoziţii personale de pictură la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Naţional.

Expozitii

DISTINCŢII:

1968 Medalia Meritul Cultural Clasa I

2004 Laureat al Concursului de pictură marină, organizat de Liga Navală Română

PARTICIPĂRI LA EXPOZIŢII PESTE HOTARE:

· Varşovia

· Belgrad, Rijeka, Slavonschi-Brod

Artistul figurează cu lucrări în colecţii particulare din: Franta, China, SUA, Coreea de Nord, Anglia, Federaţia Rusă, Germania, Bulgaria, Turcia, Israel, Italia şi Olanda.

Dan Grigorescu - critic de artă

Interesant la acest artist cu evidente înclinaţii spre meditaţie lirică, succesiunea planurilor, adâncimea perspectivei năzuiesc să depăşească simpla condiţie a consemnării priveliştii din natură şi să se transforme într-o proiecţie a sentimentelor de dragoste faţă de chipul sfânt al plaiurilor îndrăgite.

Marin Mihalache - critic de artă

Sensibil înainte de toate la frumuseţile naturii, are o predilecţie innascută pentru lumea vegetală pe care o celebrează cu vadită dragoste în tablourile sale.

Adesea rămâne la impresia directă, la emoţia primă resimţită în faţa motivului selectat în genere pe motive de pitoresc, dar păstrând întotdeauna sentimentul realităţii de la care pleacă.

Ion Ţarălung㠖 pictor

Conceptual, arta lui Ţolaş se situează în sfera acelei categorii de pictori senzetivi care s-au păstrat în ardoarea naturii şi pe care au transformat-o prin forţa sentimentului lor. Arta lui este o artă de sugestie.

Pictura lui Ţolaş îndeamnă la visare, cheamă în mijlocul naturii şi te recheamă să o mai vezi.

Radu Cârneci – scriitor, Laureat al Academiei Române

Om al muntelui (născut la Predeal), Ion Ţolaş a rămas total în uimirea faţă de zidirile naturii pe acest meleag binecuvântat de pronia cerească.

Pădurea sa vorbeşte, apele cântă, florile dansează ca nişte fiinţe vegetale impodobind timpul, dându-i dimensiuni umane.

Ţolaş este un pictor valoros, trăindu-şi cu sinceritate destinul artistic.

 

Armand Steriadi - critic de arta

Ion Tolas si vitalitatea marturisirii.

Discursul plastic al lui Ion Tolas reconstituie o intreaga gama de trairi si semne. Impreuna ele recompun traseul unei biografii, o anamneza stilistica ce iradiaza optimism si echilibru al formelor.Tolas a asimilat creator lectia impresionista, amplificand-o prin culoare, ritm interior si sonoritati ce tin de secolul luminilor.Natura este pentru artist o calauza generoasa, un vadenecum spiritual, asa cum era pentru vechii maestri florentini ai secolului XV.Dincolo de variatiunile tematice pe care Tolas le potenteaza prin farmecul inspiratiei, ceea ce ramane pe retina privitorului, e acel mic zeu ascuns, care se cheama sinceritate.

 

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.